[undine: the elemental being of water]

6. toukokuuta 2016

Kevyempien sanojen iltakävelyt

Kirjoitin ystävälle pitkästä aikaa, itsekin hämmentyneenä ajan kulumisesta. 

Kirjoittaessani ajattelin, kuten usein teen, kirjoittamalla. Tein monta kirjoitusvirhettä, naputtelin töiden lomassa, keskittymättä. 

Myöhemmin luin mitä olin hänelle kirjoittanut.

Nyt on jokin kireäksi venyneen ajan palautumisvaihe, pakotuksen laukeaminen, kuin äärimmilleen venynyt jousi hiljalleen vapautuisi. 

Olen kuin mieheltä syntymäpäivälahjaksi saamani satavuotoas levysoitin, jonka kampi on pyöritetty äärimmilleen, joka hiljalleen vapauttaa itseään, joka vielä odottaa sitä savikiekkoa... Sitä joka soisi ruostuneen vanhan neulan alla kaikkein kauneimmin.


Tänään vasta koetin ymmärtää mitä sillä oikeastaan olin tarkoittanut.

Ainakin sitä, että olen viimeisen vuoden, puolentoista vuoden, (ehkä kahden, ehkä vielä pidempään..?), kasannut sisälleni jotain kummaa pakotusta. Kirjainten jonoja, sanojen sanomatonta kasaumaa; näytöllä, muistikirjojen sivuilla, kuittien ja kauppalappujen takapuolilla. Liian pitkiksi venyneissä sähköposteissa, kirjeissä. Niissä jotka lähetettiin,

niissä joita ei koskaan.

Se on ollut kuin sitkeä ihottuma, ihon alla luikerteleva näkymätön olento, se on syönyt minun energiaani, minun rakkauttani, pelkojani, yksinäisyyttäni, vapauttani, irti maailmasta oloani.

Mutta samalla se on huomaamatta rakentanut taloa; sitä jossa minä asun, sitä joka minä olen.


Nyt on kulunut kolmisen kuukautta ilman "talonrakennusta."

En ole kirjoittanut.

En ole kirjoittanut itseäni seinien sisäpuolelle, en ulkopuolelle, en ole muurannut huteria perustuksia, en kiinnittänyt sanoja lakanoissaan pyykkinarulle kuivumaan. En ole vetänyt verhoja eteen, siivonnut nurkkia, jättänyt kattoikkunaa auki nähdäkseni tähdet.

Olen sen sijaan uskaltautunut ulos talosta, jättänyt kirjoitetun kielen sinne melkeinpä yksin hiljaa pyörimään, vaihtanut sen kevyeen fonetiikkaan, äänenmuodostukseen

hei rakas, mennäänkö tänään iltakävelylle otatko lisää teetä, älä myöhästy töistä, nukuttaako sua, mennäänkö helatorstaina siskon luokse syömään brunssia..Katson taloani ulkopuolelta. Siitä tuli hieno.

Se on vanhaa maalia, kuivunutta puuta, viileää kiveä. Avonaisia ovia, Siperian talven pakkaskukkia ikkunalasissa. Kerättyjä kyyneleitä, neulottuja rivejä, solmittuja langanpätkiä ja parittomuutta. Kaipausta, irtipäästämistä, pienen karhun tähtikuvio. Metsää, merta, hiljaisuutta. Kummallisia lauluja, alitajuntaa, muistoja, lapsuutta,

minä kasvaneena omiin sanoihini sopivaksi.


Ovi on auki. Ikkunat selkosen selällään.

Voin mennä ja tulla. Lähteä ja jäädä.

Voin kutsua jonkun kylään.


Talossani on takaovi, mutta vain yhtä tarkoitusta varten. Sen voi avata, jotta tuuli pääsee puhaltamaan läpi huoneiden.


Olin iltakävelyllä. Miestä ei haittaa vaikka suunnitelma ei pidäkään, vaikka matkamme jatkuu pidempään kuin ehkä alunperin oli tarkoitus.

Pohjoisrannassa kysyn onko sillä ikävä. Purjelaiva-aikoja.

Joskus.

Kysyn sitäkin, että minkälaisen veneen/laivan tahtoisi omaksi, jos saisi valita kaikista maailman laivoista.

Tuon-

se sanoo ja osoittaa Ingridiä.


Seisomme siinä, sitten jatkamme Mariankatua, vaikka minun jalkojani pakottaa koko päivän töissä seisominen ja käveleminen.


Pienen haltijakaupan kohdalla kuvaan ikkunalasin kautta itseni useaan kertaan monistuvaksi kuvaksi, toistuvaksi hologrammiksi. Valitsen keijuista itselleni mieleisen, ja vasta kun olen valinnut, kyykistyn lukemaan keijun paperilapulle kirjoitetun nimen.Ilta jatkuisi vielä muutamalla tunnilla.

Se jatkuisi kunnes Krunikan kattojen päällä punertaa jo kunnolla. Kunnes vanha roskalavalle hylätty 50-luvun kirjoituspöytä olisi kaivettu esiin kaiken romun ja rikotun lastulevyn alta.


Kunnes olisin istunut kirjoituspöydän kannella, kuunnellut kun mies selittää miksi siitä tulisi maailman paras ompelupöytä.


Kunnes olisin istunut siinä kadulla, hämärtyvässä illassa, odottanut tilataksia, sitten ajellut kohti Kalliota, maksanut kuskille matkasta 16,20€, hypännyt viilenneelle asfaltille, tilannut hissin, avannut oven, sytyttänyt valot eteiseen.


Tasapaino on merkillinen asia. Tasapaino paikallaan olemisen ja matkalla olemisen välillä, yksinolon ja yksinäisyyden.

Joskus kai pitää vaivalla rakentaa ja purkaa, jotta ymmärtää ettei se koskaan loppuisi, ei tulisi valmista.

Kaikkea vanhaa ei myöskään ole syytä heittää pois.


Sanoista voi tehdä itselleen liian kireän silmukan joka ei päästäkään enää irti

niistä voi rakentaa lukitun huoneen ja niillä voi rajata itsensä liian pieneen kehään. Niihin voi laittaa painon, niillä voi vallata ja valloittaa, veieta ja valehdellakin.

Voi kirjoittaa itsensä oman elämänsä ulkopuolelle ja unohtua omien riviensä väleihin.

Voi unohtaa tarinan

voi unohtaa 

että tarina tarvitsee tilaa 

ilmaa

tarina tarvitsee joskus yllättävän käänteen

ja aina sitä yllättävää käännettä ei kirjoitakaan itse

this is a place where I don't feel alone

1 kommentti:

  1. Oli taas niin paljon kaikkea... Sellaista, mikä sopii. Oikeat sanat oikeaan aikaan. Kiitos!

    VastaaPoista